De hypotheekrenteaftrek is een fiscale regeling waarmee je de rente die je betaalt over je hypotheeklening mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit zorgt voor en belastingvoordeel, aangezien je netto maandlasten dan lager zijn.
Deze rente is met name in het begin gunstig, aangezien je dan de meeste rente betaalt. Ook maakt deze regeling een koopwoning beter betaalbaar. Houd er wel rekening mee dat de regels hiervoor veranderd zijn en in de toekomst kun je ook nog aanpassingen verwachten.
Als je een hypotheek hebt afgesloten voor je hoofdverblijf, mag je de betaalde rente aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Het belastingvoordeel dat je hierdoor krijgt, hangt af van je inkomen en het voor jou geldende belastingtarief.
Voorbeeld:
Let op: Je mag alleen rente aftrekken over het deel van de lening dat je gebruikt voor aankoop, onderhoud of verbetering van je eigen woning.
Om gebruik te maken van deze regeling, gelden er een aantal voorwaarden:
Sinds 2013 zijn de regels strenger geworden. Hypotheken die voor deze periode zijn afgesloten, hebben vaak een overgangsrecht, waardoor een deel van de oude voorwaarden behouden blijft.
Je verwerkt de betaalde rente in je jaarlijks aangifte inkomstenbelasting via de Belastingdienst. Je kunt kiezen voor een voorlopige teruggave, zodat je het belastingvoordeel maandelijks uitbetaald krijgt in plaats van achteraf in één keer. Veel mensen kiezen voor de voorlopige teruggave, zodat de maandlasten direct verlaagd worden.
De hypotheekrenteaftrek wordt sinds enkele jaren steeds meer beperkt. Dit betekent dat het maximale belastingtarief waartegen je mag aftrekken elk jaar iets lager wordt. Dit noemen we ook wel afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Met name voor hogere inkomens heeft dit meer impact. Zij mogen namelijk niet meer tegen het hoogste tarief aftrekken.