De rente en periode waarin je deze rente vastzet, hebben grote invloed op je maandlasten en de totale kosten van je hypotheek. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen hoe dit werkt voordat je keuzes maakt.
De hypotheekrente is het percentage dat je betaalt over het bedrag dat je leent. Dit tarief kan verschillen per geldverstrekker. Ook is het afhankelijk van de waarde van je woning, hoe hoog je lening is en voor hoelang je de rente vastzet.
Je kunt kiezen voor een korte of lange rentevaste periode. De korte periode is 1 tot 5 jaar. Het voordeel hiervan is lagere rente, maar de kans is groot dat de rente na deze periode stijgt. Dit betekent dat je maandlasten ook stijgen.
De lange periode is bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar. De rente staat langer vast, dus je weet voor langere periode waar je financieel aan toe bent. De rente is echter wel hoger dan bij de korte periode, maar je bent beschermd tegen onverwachte stijgingen.
Behalve de rentevaste periode heb je ook te maken met hypotheekrenteaftrek. Dit is een fiscale regeling waardoor je een deel van je betaalde rente kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Hiermee vallen je netto maandlasten uiteindelijk lager uit. Met name als je in de eerste jaren veel rente betaalt, bijvoorbeeld bij een lineaire hypotheek, merk je hier veel van.
Houd er wel rekening mee dat de regels omtrent renteaftrek afgelopen jaren strenger zijn geworden en dat ze eventueel nog veranderen in de toekomst.